TICkA collega Jef Brouwers is prestatiepsycholoog. Hij begeleidt o.a. de Rode Duivels, de familie Borlée, de Quick-Step Floors wielerploeg en de Belgian Tornados. In de feesteditie van Feeling vertelt hij zijn ideeën aan de lezers.

“Pas de laatste twintig jaar is er interesse voor psychologie in de sport. Ik maak als psycholoog deel uit van het Olympisch Comité en was vorige zomer dus ook in Rio. Het is me toen opgevallen hoe de tijden veranderd zijn. De complexiteit is enorm toegenomen, net zoals de financiële belangen. Vroeger ging het enkel op de sporter en zijn resultaten, nu staat er veel meer op het spel: ze worden omringd door een heel team én alles komt meteen in de media. Sporters staan daardoor voortdurend onder enorme druk en daar probeer ik hen bij te helpen.”

Advies van Jef:

“In de jaren 90 werd Emotionele Intelligentie populair. Dat is iets waar ik zelf ook altijd op hamer: zelfkennis is absoluut nodig als je beter wilt functioneren. Het creëert rust, waardoor je sowieso beter presteert.

Word groot in iets wat je genot verschaft. Genot geeft energie. Wie authentiek blijft, dicht bij zichzelf, heeft het niet nodig om zich op zo’n manier te moeten bewijzen. Als je geniet, kun je heel lang blijven doorgaan waar je mee bezig bent. Focus je niet enkel op geld verdienen of op de periode nà je pensioen.

Er zijn dingen die je nooit zult kunnen. Accepteer dat gewoon. Ontdek wat je sterktes zijn. Je moet je ontwikkelen in datgene waar je goed in bent.

Leef niet naar het etiket. Als de dokter zegt dat je depressief bent, heeft dat een grote impact op je levenshouding. Je krijgt vanzelf minde energie. Een individu is zo veel meer dan een etiket. Probeer het te ontstijgen.

Durf aan jezelf toe te geven dat je geliefd wilt zijn. Op de keper beschouwd, streven atleten niet naar die medaille an zich, maar naar de liefde die ze krijgen door het winnen van de medaille.”

Lees het volledige artikel in de feesteditie van Feeling.

Share