Welke trend en rode draad was er tijdens de conferentie?
Na enkele dagen doorgebracht te hebben in het mooie Convention Center van San Diego, mét een groot terras en prachtig uitzicht op de haven, vielen de puzzelstukken steeds meer in elkaar.
Voor ons was de rode draad Human + Machine, Upskilling for 2030. De technologie die hand in hand moet gaan met de menselijke evolutie. Een aantal jobs zullen kortelings vervangen worden door machines, dus zullen we moeten omscholen, ook wij binnen L&D zullen van tactiek en aanpak moeten veranderen om de nieuwe werkplek evolutie te begeleiden. Er waren nogal wat sessies rond “Artificial” Intelligence en anderzijds ook wel heel wat nadruk op “consciousness” en “humanity being the new smart”. Het bewust zijn van je bias, van de manier waarop je met verandering omgaat, je self-awareness als basis voor je EQ, voor je manier van leiding geven, bewust zijn van je eigen krachten.

Voor Change keek men kritisch naar de impact en “fuss” die hier soms overbodig rond wordt gemaakt. Er werd opgeroepen om met “minder drama en minder ego” om te gaan met verandering. Dat change in ons DNA zit en dat we hier dus bijgevolg ook goed mee kunnen omgaan.

Voor Leiderschap stond men dan weer stil bij het belang van veerkracht en focus. Wetenschappelijk onderzoek toont nl. aan dat leiders en medewerkers met focus op alle vlakken beter presteren. En hieraan werd de kracht van emotionele intelligentie opnieuw gekoppeld.

Tot slot werd er veel aandacht besteed aan #metoo. Vele sessies, inclusief de keynote speakers, benoemden de kracht van vrouwen op de werkvloer en binnen leiderschap. Vrouwen werden aangemoedigd om hun #girlpower meer en zelfverzekerder in te zetten.

Nieuw inzichten die we op het ATD hebben opgestoken, waarmee we actief aan de slag zullen gaan.
Er zijn er uiteraard velen. Zo is het duidelijk dat we heel concreet moeten beginnen nadenken hoe wij binnen talent ontwikkeling meekunnen met deze AI ( Artificial Intelligence) evolutie, wat onze toegevoegde waarde kan zijn als Learning addicts.
We moedigen iedereen aan om, zoals Buckingham het zei, “1 week verliefd te zijn op je job” om te zien wat je daarin waardeert. Van welke sterktes je dan bewust wordt en die je daarna kan gebruiken in allerhande situaties. Het zal je terugbrengen waarom je voor die job hebt gekozen. Door een positievere houding en open geest zal je betere beslissingen kunnen nemen in je eigen ontwikkeling.
Verder moeten we aan de slag blijven gaan en de evolutie van een inward naar een outward mindset verder uitdiepen. Wanneer er een grote gap is tussen hoe jij jezelf ziet en hoe jij je organisatie ziet, spreekt men over de self deception gap.
Over het algemeen onthouden we dat we binnen talent development de mensen rondom ons moeten “upskillen” voor 2030 en om het in de woorden van Barak Obama te zeggen “It has never been better, we will be fine!”

Wat we geleerd hebben en waarvan we vinden dat iedereen binnen L&D dit zou moeten weten?
Rond Change waren we het meest onder de indruk van de sessie van Cy Wakeman – Reality based leadership. Haar benadering is hard en gaat in tegen heel wat principes uit het verleden. Ze legt uit dat verandering bij vele bedrijven een bron van drama is en dat er veel tijd door verloren gaat. Het ventileren van negatieve emoties helpt niemand vooruit en legt een zware druk bij de leidinggevenden. Het uitdrukken van je gevoel bij een bepaalde situatie moet kunnen maar dat kan je in één zin (emotional labeling//neuroscience), de rest is drama.
‘Change is hard only for the unready’. Investeer tijd in het coachen van je medewerkers om met verandering om te kunnen gaan maar stop met ‘pamperen’. Kijk na welke skills ontbreken en ga daarmee aan de slag.

In een wereld waar technologie aan belang wint, merken we hier veel weerstand tegen. Zorg dat je medewerkers voldoende skills ontwikkelen om hiermee te kunnen omgaan en dan zal de weerstand verminderen.
Instead of asking ‘How can we make this change easier for you?’, ask ‘How can we build your skill to make you better at change?’.

Om het in de woorden van JFK en Barak Obama te zeggen: “There is not a problem in the world that mankind caused, that cannot be solved by mankind (if you listen more to women).”

Welke naam vind je voldoende interessant om beter te leren kennen en waarom?
Uiteraard in Marcus Buckingham iemand die iedereen binnen (en buiten) L&D moet leren kennen omwille van zijn krachtige overtuiging om te werken met je sterktes. Binnenkort brengt hij een nieuw boek uit “Nine Lies About Work” waar we enthousiast naar uitkijken.
Naast hem zijn we ook al enkele jaren fan van Sebastian Bailey. Hij brengt op een zeer praktische manier aan bod hoe je op een wetenschappelijke wijze gedrag op lange termijn kan veranderen – zeker een aanrader!
Bovendien hebben we het boek NO EGO – How leaders can cut the cost of workplace drama, end entitlement and drive big results van CY Wakeman gekocht. Zeker een aanrader om verandering vanuit een ander perspectief te bekijken.
Tot slot werden we ook getriggerd om in het boekenrepertoire van Barak Obama te snuisteren!

Wat we graag nog willen delen over ons ATD dit jaar in San Diego?
ATD2018 was een geweldige editie! Prachtig Convention center en een perfecte organisatie met uitstekende ‘General sessions’. We hebben weer heel veel geleerd en veel leuke- en inspirerende gesprekken gevoerd. Het was een top week en dit jaar in het bijzonder opgefleurd door een once in a lifetime expierence met Barack Obama!
We raden iedereen die gepassioneerd is binnen talent development dan ook aan om de stap te zetten en volgend jaar mee naar Washington te gaan. Samen met meer dan 10.000 andere experts is het dé kans bij uitstek om je eigen kennis bij te schaven, trends binnen L&D te spotten en uiteraard ook veel plezier te beleven!

IMG_8292 (Medium)IMG_8159 (Medium)

Share